15 Ağustos 2010 Pazar

KETEN KUSU

 FOTO:     ASLIHAN BILGE   KORTAN
  
                      Ketenkuşu              Linnet          Carduelis cannabina
                                  Pardillo   коноплянка التفاحي طائر  سره خانگی
Çatal kuyruklu, kanatları ve kuyruğu beyaz çizgilidir, bu çizgiler açık kanatlar üzerinde açık renk geniş bir panel oluşturur. Kuyruğunun her iki yanında da beyaz leke vardır. Gagası ve ayakları gridir/boynuz rendidir.

Erkeğin başı gri kahverengi, alnı ve göğsü kırmızı, karın ve kuyruk sokumu beyazdır. Yaz giysisinde alın ve göğüs daha kırmızılaşır-pembeleşir. Sırtı desensiz kızıl-kahverengidir, siyahımsı kanadında beyaz panel vardır.
Dişisi zencefil rengi-kahverengidir, sırtı kahverengi ve hafif çizgili, göğsü sarımsı kahverengi ve ince çizgili, gözünün üstünde ve altında açık renk ince bir izin yer aldığı başı grimsi-kahverengi, yanak lekesi ise açık renktir. Kanat ve kuyruk tüylerinde ki beyazlık daha soluktur.
Üreme döneminde erkeğin başının üstü ve ğöğsü kıpkırmızıdır. Esaret altında başındaki kırmızı rengi muhafaza edemez.
 Diğer ispinoz türleri kadar akrobatik olmadıkları için özellikle kışları ağaçlık ya da fundalıklarda, açık arazilerin dışında genellikle alçak çalılıklar, sık otluklarda, bol ağaçlı düzlüklerde, etrafı çitle çevrili tarım alanlarında yaşar. Ayrıca bayırlarda, park ve bahçelerde ve yoğun bitki örtüsünün bulunduğu mezarlıklarda da rastlanır.

  Ana besinleri bitki tohumlarıdır. Fakat diğer ispinozlarla karşılaştırılınca en çok omurgasız ve böcek yiyen türdür. Yetişkinler bitki taneleri, yabani hindiba, diken ve ara sıra yeşil filizleri tercih ederler. Yiyecek diyetleri sürekli olarak bitkiden tohuma değişerek sürer. Kışları diğer ispinozlarla birlikte kalabalık sürüler oluştururlar ve daha çok yerde ve alçak çalılarda beslenirler.
  Mart sonundan Ağustos ortasına kadar, yılda iki defa üreyebilirler. Yuvalarını sık ağaçlara, genç ağaçların kıyılarındaki sık dallara, özellikle dikenli armuda yapar. Yoğun bitki bulunan mezarlıkları da tercih ederler.


Yuva iki günde dişi kus tarafından yapılır.Bu sırada erkekte sürekli refakat eder.Bu kus hemen bütün sezon çiftleşir.Yumurta şayisi 5-6 olup,kuluçka süresi 11-13 gündür. Kuluçkaya erkek ve dişi nöbetleşe yatarlar.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=Ketenku%FEu  den  ALINTIDIR......



Kaynaklar

www.arkive.org/species/ARK/birds/Carduelis_cannabina/more_info.html

my.ort.org.il/holon/birds/bl9.html

med.ege.edu.tr/capaci/keten.htm




Hiç yorum yok: