21 Eylül 2012 Cuma

ALACA AĞAÇKAKAN (Syrian woodpecker - Dendrocopos syriacus )

Alaca ağaçkakan - Syrian woodpecker - Dendrocopos syriacus

Tanımı
Ağaçkakangiller (Picidae) familyasına ait 22-23 cm boyunda parklar ve karışık ormanlarda yaşayan ağaçların gövdelerine tırmanmaya uyum sağlamış bir ağaçkakan türü. Erkeğin üst kısımları parlak siyah olup ensesinde kırmızı bir leke bulunur. Yüzü ve boynu beyazdır. 3 dış kuyruk tüyü üzerinde birkaç beyaz leke bulunur.
Dişinin ensesinde kırmızı leke bulunmaz.

Alaca agackakan,orman agackakanina cok benzer.Ancak gövdesinin alt tarafi,basi ve boyun yanlari daha beyazdir ve ayrica boynu ve yüzü arasinda siyah dikey bant olmadigi icin daha acik renkli görünür.Genc orman agackakanlarindakine benzer olarak kic kismindaki tüyler pembemsidir ve bögürleri ince koyu cizgilidir.Kuyruklarinin yan taraflarindaki siyah tüyler beyaz beneklidir.Genellikle,boyunlarinin yan taraflarindaki siyah belirleyici bantin olmadigi veya belli belirsiz oldugu genc orman agackakanlarina rastlanir ki bu tanimi zorlastirabilir.Bir tanim zorlugunu da picler (orman agackakani-alaca agackakan ebeveyn)olustuabilir.Bu hybrid türleri tanimlamak icin tüy detaylari ve seslerinin de incelenmesi gerekir.
Ceviri:Emine Nurhan Tekin
Kaynak:Enziklopädie der Brutvögel Europas
Habitatı
Ağaç ve fundalıklardan oluşan ormanlarda ve parklarda görülür. Yuva ve yiyecek bulmak için yaşlı ağaç gövdelerini tercih eder.
 


Beslenme
Ana besin kaynağı, ağaçların gövdelerinde bulunan ağaç kutları ve böceklerdir. Böcek bulamadığında tohumları ve böğürtlen gibi meyvaları yer.
Serhat bey sayesinde ağaç gövdelerindeki kurtları yakalamak için dilini de kullandığını öğrenmiş olduk, aşağıdaki linkteki fotoğrafta görebilirsiniz:
www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl47@d&idx=1285
 
Biyolojisi
Ağaç gövdesinde 5cm çapında bir yuva oyar. Yuvasında 11 adede kadar krem renkli yumurta yapabilir.
Davranışları
Hareketleri kesik kesiktir. Tırmanmaktan çok sekmeyi tercih eder. Ayaklarını sırasıyla tek tek kullanarak sıçrar.
 
 
 
Ses-Ötüşü
Ağaca gagasıyla vuruken çıkardığı davul sesine benzeyen tıkırtısıyla kendini belli eder. Ötüşü "kuit kuit" şeklindedir.
Kaynaklar
 
 
 
 
Metin  www.trkus.org  'den  alıntıdır...
 
 
www.tramem.org      www.trakel.org     
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok: