2 Şubat 2011 Çarşamba

ŞAH KARTAL

FOTOGRAF :
NAMIK KEMAL KORTAN
CANON 40D 400mm USM OBJEKTİF
                                                    Tanımı
Şah kartal, Altın kartaldan biraz daha küçük ve daha tıknaz yapılıdır.
Olgunluk çağındakilerin omuzlarında beyaz bir leke vardır ve
bu durumu ile bir imparator pelerinini andırır.
İmparator kartal adını, tüm ülkelerde bu gösterişli görüntüsü nedeni ile hak etmiştir.
Sırtın diğer kısımları koyu ve siyaha yakın bir renktedir.
Alın ve tepenin ön kısmı koyu kahverengidir.
Karın tarafı koyu kahverengi , kuyrukaltı tüyleri açık kahverengidir.
Başının üstü ekmek kabuğu renginde ve beyazımsı lekelidir.
Kuyruğun ucundan önceki gri kısmında 6 koyu şerit vardır ve düzdür.
Gençleri : Bej renkli ve üzerleri lekelidir.
Kanatları esmer-siyah, kuyruğun ucu açık renk şeritlidir.



                                                  Habitatı
Yuva Habitatı: Sah Kartallar, genellikle etrafi diger agaclar ile kapatilmamis, cevreyi rahatca ve engelsiz gozlemleyebilecekleri bir agac uzerinde yuva yapmayi secerler. Şah yaşam alanını orman ile bozkırın birleştiği bölgelerden seçer.Yuvasını yaşlı yüksek ağaçlara yapar.Seçtiği ağaç başka ağaçlarca kuşatılmamış ve bozkıra sınır olanlardandır. Yuva çapı yaklaşık 2,5 m dir.Her yıl yenileyerek ayni yuvada konaklar.Yuva inşaasında 2 m lik dal parçalarını kullanır.En üste yataklık olarak taze çam sürgünleri yerleştirir.Yuvalar bazen öyle ağorlaşırki 2 Ton ağırlığına ulaştığı bile olur.Ağacın bu yükü kaldıramadığında komple yıkıldığı da görülmüştür.(5)
Ağaçdallarindan olusturduklari yuvanin dosemesinde, cimen ve tuyleri kullanirlar. Habitatlarinda genellikle alcak rakımları tercih etmelerine ragmen, yaşam alanlarının daraltılması, ormanların azalmasıve avcılık yüzünden, zaman içinde daha yüksek rakımlarda yasmalarini sürdürmeye zorlanmışlardır. Kışı su kenarı ormanlarda geçirmeyi tercih ederler.


FOTOGRAF :
NAMIK KEMAL KORTAN
CANON 40D 400mm USM OBJEKTİF
                                                         Davranışları
Dönerek yükselirken kanatlarını düz tutar, ara sıra hafifçe yukarıya da kaldırabilir.
Hızla süzülürken kanatlarını geriye büker, kanat çırparken bozkır kartalından biraz daha esnektir.
Şah kartal, gayet güzel planör uçuşu yapabildiği gibi, gerek alçaktan uçarak, gerekse de yükseklerden avının üzerine büyük bir hızla yüklenir.
Gagası ve pençeleri orta büyüklükte hayvanları öldürecek güçtedir.
Yerde ve havada çok gösterişli bir yırtıcı kuştur. Uçarken kuyruk ucunu düz tutar.
FOTOGRAF  :
NAMIK KEMAL KORTAN
CANON 40D 400mm USM OBJEKTİF

       Şah Kartal hakkındaki bilgi   www.trakus.org  'den Alıntıdır ......


                                                                    Ses-Ötüşü
Kaynak:
İmparator kartal (krau, krau) diye , bazen de (kock,kock) biçiminde değişik sesler çıkarır. Sıkça, çok heceli, havlamaya benzer şekilde öter.
Kur sırasında kalın bir ‘krau-krau-krau’ duyulur....
 
 
 
                                                  Biyolojisi
4 yas olgunlugunda, disi ve erkek , monogomus ( tek esli ) cift olustururlar. Olgunlaşan dişiler; 7,5 x 5 cm boyutlarında küçük lekeli beyazımsı, 2 yumurta yaparlar. Çıkan yavrularda iri olanı yaşar. Kuluçkadan 43 günde çıkan civcivler 60 gün sonra uçarlar. Genelde Şah Kartalların sonradan çıkan zayıf yavrusu diğer güçlü yavru ve ebeveynler tarafından yenir .Anne , baba ve güçlü yavru , zayıf yavruyu yerler .Ama her iki yavruda güçlüyse beraberce büyürler , ve uçarlar. Şah kartalebeveynleri çok iyi öğretmenlerdir.Yavru eğitimi sırasında ebeveynlerden bir tanesinin getirdiği avı diğer ebeveyn yavrunun pençelerinden çalarak oan çaldırmamayı, avını saklamayı öğretirler.Onuncu haftadan sonra ebeveynler avı ayaklarında gezdirerek yavruyu uçmaya teşvik ederler.(5) Onbir ve onikinci haftadan sonra yavru yuvadan uçarak yuva bölgesine yakın ağaçlara konarak kendine güveni iyice geliştikten sonra ebeveynlerinin peşinden uçarak avını kapmayı öğreneceklerdir.(5)Kışın sonuna kadar (Şubat) ebeveynleri ile beraber kalan yavru, yeni üreme dönemine giren ebeveynlerinden özellikle babası tarafından yuvadan uzaklaştırılır....
ŞAH KARTAL
 
 
 
 
 
 
Kaynaklar
1)Soyları Tükenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Bulunan Gündüz Yırtıcı Kuşlarının Korunmaya Alınması ve Buna İlişkin Hukuksal Düzenlemeler Dç.Dr.Ertuğrul ACUN İ.Ü.Orman Fakültesi Yayınları İstanbul : 1982 2) Kuş Gözlemcisinin Cep Kitabı - sayfa 69 www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=UB4LXSL9MG5G12BSECKW 3) Türkiye ve Ortadoğu'nun Kuşları TABLO 23- Çizim -149 şah kartal Aquila heliaca Imperial Eagle www.ideefixe.com/Kitap/tanim.asp?sid=CPORZO6HJ6XDEFBUY801 4) www.arkive.org/imperial-eagle/aquila-heliaca/info.html 5) zafertekin.com / Makaleler/Anadolu Bozkırının İmparatoru





Hiç yorum yok: