26 Eylül 2012 Çarşamba

ALACA BALIKÇIL ( Squacco heron - Ardeola ralloides )

Alaca balıkçıl -  Squacco heron -  Ardeola ralloides

Tanımı
Ardeola ralloides (Scopoli 1769)

Balıkçılgiller (Ardeidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Tıknaz görünümlü olup balıkşçıl kuşlarının en küçük türüdür. Erkek ve dişi arasında görünüş farkı yoktur, fakat üreme formu vardır. İlkbaharda ergin bireylerin rengi parlak pembemsi-sarımsı kahverengidir ve başındaki açık renk alacalı tüyler sırtına kadar uzanır. Diğer zamanlarda rengi mat, açık kahverengi-kremdir ancak uçarken dikkat çekici beyaz kanatlarını gözler önüne serer. Gençlerinin sırtı daha koyudur ve boyunlarının ön tarafı çizgilidir. Gaga rengi sarı olup uç kısmı siyahtır. Kuluçka zamanı dışında baş ve boyunda koyu kahverengi boyuna çizgiler bulunur. Çevre ve Orman Bakanlığı 2008 - 2008 Av dönemi merkez av komisyonu karağı gereği koruma altına alınmış olan yaban hayvanlarından biridir.
 
 Ardeola ralloides – Alaca Balıkçıl: Boy 44-47 cm, kanat açıklığı 80-92 cm.
Vücudu küçük ve tıknazdır. İlkbaharda rengi parlak pembemsi-sarımsı kahverengidir ve başındaki açık renk tüyler sırtına kadar uzanır.
Diğer zamanlarda rengi mat, açık kahverengi-kremdir ancak uçarken dikkat çekici beyaz kanatlarını göze çarpar.
Gençlerinin sırtı daha koyudur ve boyunlarının ön tarafı çizgilidir.
 
 
Habitatı
Bataklık, göl ve nehir kıyılarındaki sazlık alanlarda yaşarlar. Ağaçlara yuva yapar.
Ova vadiler, sulak vadiler, deltalar, sulak alanlar, tatlı sulu kanal havuz ve göller, etrafı bitkilerle çevrili hendeklerde yaşar..
 
 
Beslenme
İkiyaşamlılar, balık ve özelliklede su böcekleri ile beslenir.
 
Davranışları
Yoğun bitki örtüsünün bulunduğu su kenarlarında ya da su üzerindeki yabani otların üstünde tipik bir şekilde öne eğik vaziyette ve hareketsiz dururlar. Parlayan beyaz kanatları ile telaşlı bir biçimde uçarlar.
kuluçka dönemi : Nisan sonu - Mayıs başı
 
Kaynaklar
Heinzel, H., Fitter, R., Parslow, J., 2001. “Türkiye ve Avrupa’nın Kuşları”, Çeviren ve Uyarlayan: Kerem Ali Boyla, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği, İstanbul.

Baran İ., Yılmaz İ., 1984. Ornitoloji Dersleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 71. İzmir.

Erdoğan, A., Öz, M., Rızvan, T., Albayrak, T., Aslan, A., Sert, H. Demre (Kale) “Noel Baba Kuş Cenneti” Kuşları. Sadri Grafik –Antalya 2004.
Doc.Dr.Ahmet KAratas

www.milliparklar.gov.tr/mak0809.htm

med.ege.edu.tr/capaci/alacabal.htm
 
 
Bu Metin www.trakus.org  'den alınmıştır..

Hiç yorum yok: