26 Eylül 2012 Çarşamba

BAHÇE ÇİNTESİ ( Cirl bunting - Emberiza cirlus )

Bahçe çintesi - Cirl bunting - Emberiza cirlus

Tanımı
Bahçe kiraz kuşu, sarı kiraz kuşuna benzerdir. 15-16,5 cm boyunda bir vücuda sahiptir. Kalın, tohum kırıcı bir gagası vardır. Erkekler, açık sarı renkli bir başa ve siyah çizgili gözlere, boğaza ve yeşilimsi göğüs ve sarı alt kısma sahiptirler. Sırt çizgili ve kahverengidir. Dişiler sarı kiraz kuşuna daha çok benzerler, fakat kıç, göğüs ve omuzlar gri-kahvedir.
 
 
 
Habitatı
Tarım arazilerinin çevresindeki ağaçlıklar, çalılar, çitler ve diğer açık arazilerde bulunurlar.
Beslenme
Doğal besini tohumlardır, yavruları beslerken ise, tohumlarla birlikte böceklerdir.Beslenirken çok nadiren toprağa temas eder.Daha sıklıkla çalılık, üzüm bağlarının olduğu alanlarda yüksek çalılıklar vb dallar ve gövdeye yakın bölgeleri tutunmak için seçer.
 
 
Biyolojisi
Yuva yerleştirmek için bir bölge seçildiği andan itibaren yazın sonuna kadar o bölgede kalırlar.
Yuva, bir çitte veya bir karaçalı, böğürtlen çalısı çalılığında gizlenir. İlk yumurta erkenden elde
edilip saklanır. İki haftadan sonra genç yavrular tamamen böceklerle beslenir.
 
Davranışları
Genellikle ağaçların içlerinde öter...Aynı alan içinde 6-10'lu gruplar birbirlerine 0.5-4 m uzakılıklarda diğer dallara konabilirler.
 
Ses-Ötüşü
Sesi tiz ve uzun bir sip, ötüşü boz çıvgını basit bir takırdama ve sert, hızlı yada daha yumuşak ve daha akıcı bir tritritritritritritri. Diğer çintelerden oldukça farklı bir ötüşü vardır. Küçük akgerdanlı ötleğene de benzer. Uyarı sesi çıtkuşunu andırabilir.

Hiç yorum yok: