4 Ağustos 2010 Çarşamba

Eskisehirde memeli hayvan turlerininden KIZIL GEYIK

                               Kızılgeyik / Red Deer / Cervus elaphus                                                                                                                                                                                                                                         

   Kızılgeyikler genelde açıklıklı çok sık olmayan ve arada çayırlar bulunan ormanları tercih ederler. İbreli ormanlarla çevrili bataklık ve çayırlıklarda, orman sınırının bittiği ormanüstü açıklıkların bulunduğu bölgelerde, çam ormanlarında ve karışık yaprakdöken ve ibreli ormanlarda bulunurlar. Deniz seviyesinden 3000 m ye kadar değişebilen çeşitli yüksekliklerde yaşayabilirler.
   Bir zamanlar kuzey yarıkürede Avrupa'dan doğu Asya'ya ve Afrika'nın kuzeyine kadar uzanan dağılımı aşırı avlanma, habitat bozulması ve parçalanması nedeniyle ciddi bir şekilde daralmış ve eski dağılımının çok küçük bir yüz ölüçümünü kaplamaktadır. Kuzey Afrika'da sadece Atlas dağlarında belirli bir alana sıkışmış durumdadırlar. Avrupa ve Avrasya'da korunan bölgeler ve insan nüfusunun az olduğu bölgelerde bulunurlar.

    Türkiye'de aşırı avlanma türün çoğu eski yaylış alanını yitirmesine ve bölgesel şekilde bulunmasına yol açmıştır. Günümüzde kızılgeyikler Edirne, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Balıkesir, Bursa ve Bolu'da, Eskişehir, Ankara ve Çorum'un kuzeyinde, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Samsunda, Afyon, Kütahya ve Denizli ve Gaziantep'te çoğunluğu yaban hayatı geliştirme sahaları içerisinde bulunan küçük populasyonlar oluşturmaktadırlar. 
    Sosyal hayvanlardır. Avrupa'da sayısı 400 bireyi bulan sürüler oluşturabilirler. Sürüler baskın tek bir dişi tarafından yönlendirilir. Genelde sabah erken ve akşamın geç saatlerinde otlaklara çıkar ve otlarlar. Günün diğer saatlerinde aktif değildirler ve zamanlarının çoğunu geviş getirerek geçirirler. Çiftleşme dönemi yaklaştığında erkek geyikler agresifçe savundukları haremler oluştururlar ve erkekler arasında çetin kavgalar görülür. Kavgalar yurucu, ağır yaralanmalara ve ölümlere sebep olabilecek kadar cidddi olabilir. Baharda dişiler erkeklereden ayrılarak Mayıs sonu Haziran başında doğum yapar ve kendi sürülerini oluştururlar. Yaz döneminde iki cinsiyet ayrı sürüler halinde gezer.

Tramem.org den alintidir ... 
    

Hiç yorum yok: