6 Şubat 2011 Pazar

KARAAKBABA


Kara akbaba / Cinereous vulture / Aegypius monachus

Kara akbaba / Cinereous vulture / Aegypius monachus
KARA AKBABA
(Aegypius monachus) Eurasian Black Vulture / Buitre Negro Eurasia 
Eirāzijas melno grifu / Евразийский Черный гриф
Еўразійскі Чорны грыф / Ευρασιατική Μαυρόγυπας
نسر أسود الأوراسية / اروپایی و اسیایی کرکس سیاه
유라시아 검은 독수리 / ユーラシア黒いハゲタカ
Vulture Iswed Eurasian  / Avrasiya Qara leşyeyən  
Tanımı
RAHİP AKBABASI - ESMER AKBABA - BÜYÜK AKBABA Literatürde belli zamanlarda kullanılan isimlerdir.
Fransızcada : Vautour moine
İngilizcede : Black Vulture
Almancada : Mönschsgeier
İtalyancada : Avvoltoio nero

Avrupa'nın en büyük akbabasıdır.Erkek ve dişi aynı renklerdedir.Koyu kahverengi görünüşü ile ESMER AKBABA, iriliği nedeniyle BÜYÜK AKBABA adını almıştır. Başı açık renklidir ve üzerinde koyuluklar serpiştirilmiş durumdadır. Gözün etrafında ve gerdan ile başın arkasındaki lekeler kahverengi-menekşe rengi arasındadır.Kanatları çok geniş ve uzundur.Kuyruğu buna göre oldukça kısa olduğundan yerde durduğunda kanatlarından genellikle görünmez. RAHİP AKBABA'nın boynunda rahiplerin yakalığına benzeyen bir yakalık olduğundan bu adı almıştır. Karın kısmı da sırtındaki renkleri içerirsede, ayrıca soluk kahverengi boyuna lekeleri vardır.
Gençleri ; baştaki tüyleri kıl biçiminde ve siyahtır.Tüm rengi erginine kıyasla daha koyudur.Yakalığı siyahtır ve karnındaki boyuna lekeler olguna kıyasla daha belirsizdir.



Kara akbaba / Cinereous vulture / Aegypius monachus
Habitatı
Geniş uçuş aralığı, rakiplerine belirgin baskınlık ve yayılma eğilimi göstermesi sayesinde diğer türlere avantaj sağlar. Buna rağmen az ve düzensiz besin kaynakları ve değişken hava şartları yüzünden ciddi bir yaşam mücadelesi vermektedir. Besin aramak için yarı çöller ve bozkırlardan çok sayıda otlak hayvanı besleyen çayırlıklara ve hatta çıplak dağlık alanlara kadar değişik açıklık alanları kullanan Kara Akbaba, genellikle Avrupa’da 1.000 m, Batı Palearktik’in Asya kısmında ise 2.000 m den aşağıda ürer. Genellikle yüksek ormanlarda ağaç tepelerini yuva yeri olarak seçer, sarp kayalık ya da dik
yamaçlarda da yuva yapar, her zaman yüksek ağaçları tercih ettiği söylenemez. Besin arama ortamında dayanıklı ağaçlardan oluşan orman örtüsü, özellikle çam (Pinus), ardıç (Juniper) ya da çeşitli meşe (Quercus) türleri genellikle tercih edilir. Mallorca’da olduğu gibi bazen açık kayalık alanlar da tercih edilebilir. Kayalık alanlar ve ormanların tepesinden düz alanları ve ovaları izlemek bazı bölgelerde önemli miktarda besin kaynağı sunabilir. Deniz kenarları, sulak alanlar ve kapalı denizler çok tercih edilmez. İnsan tarafından bozulmuş ve kullanılmış arazilerden kaçınır. Tünemek ve yuvalamak için geniş kaldırma kuvveti olan hava akımlarının sayesinde inişin ve kalkışın kolay olduğu yerleri tercih ederler, havalandıktan sonra ise uzun mesafeler ve yüksek irtifalarda hava hakimiyetini büyük bir ustalıkla kullanırlar. Yerdeki hareketleri de güçlü ve hızlıdır fakat çoğunlukla açık ve serbest alanları tercih ederler. Çok güçlü ve dayanıklı bir tür olmasına rağmen beslendikleri habitatların küçülmesi nedeniyle populasyonları tehdit altındadır.
 Dağınık koloniler halinde üreyen Kara Akbaba’nın Türkiye’de 50 - 200 çift arasında bulunduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde en yoğun bulunduğu bölge 26 çift ile Eskişehir Türkmenbaba dağlarıdır.

 www.trakus.org   'den alıntıdır .....

http://nkkortan.blogspot.com/2011/02/karaakbaba.html






Kara akbaba / Cinereous vulture / Aegypius monachus

 Daha fazla bilgi için ;  http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=Kara%20akbaba
FOTOGRAFLAR : Namık Kemal Kortan
CANON 40D   400mm USM 




Kara akbaba / Cinereous vulture / Aegypius monachus

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Çalışmalarınızın devamını bekleriz...